w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

chutney pomidorowy

Jesień...uwielbiam tę porę, kiedy słonko jeszcze mocno przygrzewa; wszechobecną zieleń w ogrodzie zastępują girlandy różnokolorowych liści, a dojrzałe owoce i warzywa kuszą nieziemskim smakiem i zapachem! Żal nie spróbować zamknąć tych wrażeń w słoikach!

Rokrocznie uzupełniam spiżarniane zapasy minimum kilkunastoma słoiczkami pomidorowego keczupu.

Staram się testować różne przepisy, wypróbowywać różne smaki.

W ubiegłym roku odkryłam keczup z dyni i już wiem, że nie znajdę niczego lepszego, ten "przetwór" zrobię obowiązkowo.


Postanowiłam jednak, że zrobię z pomidorów coś jeszcze; chutney z dodatkiem śliwek i jabłek.

Mimo iż w składzie ma sporo owoców, to zdecydowanie nie będzie składnik deserów.

Ten gęsty, aksamitny i bardzo aromatyczny sos będzie znakomitym dodatkiem do wędlin, mięs, serów i sałatek. 

Przepis znalazłam w starym numerze "Poradnika domowego", nieco zmodyfikowałam.

z jabłkami i śliwkami 

składniki:

3 kg pomidorów

2 papryki

500 g cebuli

500 g śliwek

500 g jabłek

1/2 szkl octu

łyżeczka soli

1-2 łyżki cukru

po kilka ziaren ziela angielskiego i kolorowego pieprzu

kilka liści laurowych

świeże zioła

 

Pomidory sparzyć, zdjąć skórki, miąższ pokroić w kostkę. 

Papryki oczyścić, pokroić w paski.

Śliwki wypestkować, pokroić w ćwiartki.

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki.

Obraną cebulę pokroić w piórka.

Warzywa i owoce wrzucić do garnka, wstawić na ogień, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum, dusić bez pokrywki, mieszając od czasu do czasu do chwili, gdy składniki zaczną się rozpadać.

Zdjąć z ognia, lekko przestudzić zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito.

Dodać ocet, cukier i sól. Ponownie postawić na maleńki ogień.

Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i świeże zioła umieścić na kawałku gazy. Zawinąć i związać. Cały pakunek wrzucić do pomidorowej pulpy.

Dzięki temu zioła oddadzą swój smak a potem łatwo będzie je usunąć.

Gotować sos do chwili, aż zgęstnieje i nabierze odpowiedniej konsystencji.

Gorący sos nałożyć do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcić, odwrócić do góry dnem, odstawić do wystudzenia.

z jabłkami i śliwkami

Pora na pomidora!Róbmy przetwory!

środa, 23 września 2015, 6niebo

Polecane wpisy

Komentarze
2015/09/23 23:07:06
Bardzo fajny sos.
Dziękuję za dodanie przepisu do akcji "Pora na pomidora" :)
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów