w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

kurczak marynowany w porzeczkach, pieczony w garnku rzymskim z młodymi ziemniaczkami

Mięso kurczaka marynowane w takiej, niezwykłej zalewie nabiera niepowtarzalnego charakteru i aromatu.

Pieczenie w garnku rzymskim sprawia, że kurczak jest wyjątkowo soczysty i smaczny.

Dodanie ziemniaczków do jednego garnka oszczędza czas i energię.

Pyszny, letni obiad.

pieczony w garnku rzymskim z młodymi ziemniaczkami

składniki:

marynata:

3/4 szkl czerwonych porzeczek

2 łyżki soku z cytryny

łyżeczka sosu sojowego ciemnego

szczypta imbiru

szczypta curry

duża łyżka przyprawy do kurczaka

4 łyżki oleju 

2 ząbki czosnku

pęczek ulubionych ziół (u mnie oregano i mięta)

ponadto:

kurczak (u mnie połowa)

młode ziemniaczki

 

Porzeczki przekładamy do miseczki, dodajemy przyprawy i olej, mieszamy delikatnie rozgniatając owoce.

Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane drobno zioła.

Marynatą nacieramy kurczaka ze wszystkich stron, odstawiamy ma min 30 minut (jeśli mamy więcej czasu należy kurczaka włożyć do lodówki).

Garnek rzymski moczyć przez min 30 minut. Wodę wylać. 

Do garnka włożyć mięso wraz z marynatą, przykryć, wstawić do zimnego piekarnika.

Piec ok 1,5 godziny.

W połowie pieczenia do garnka dorzucić wyszorowane i pokrojone w mniejsze cząstki ziemniaczki (nie ma potrzeby obierania).

Na ostatnie 10 minut pieczenia można zdjąć pokrywkę, wówczas skórka kurczaka stanie się chrupiąca.

Podawać z ulubioną surówką.

 pieczony w garnku rzymskim z młodymi ziemniaczkami 

czwartek, 30 lipca 2015, 6niebo

Polecane wpisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów