w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

maxi fruit (bez pieczenia)

Pamiętacie maxi kinga?

Po wielu próbach i eksperymentach znalazłam przepis idealny:)

Ciasto, które przygotowuje się szybko i bez pieczenia, wygląda bardzo efektownie, wspaniale smakuje...

Wczoraj wpadłam na genialny w swej prostocie pomysł - gdyby tak zamiast warstwy karmelu dodać truskawkową frużelinę??

Ciasteczkowy spód, krem z serkiem waniliowym i mlekiem w proszku, czekoladowa polewa, całość posypana (dla odmiany) migdałowymi płatkami... mmmm - pycha!

Dziś pomysł doczekał się realizacji.

Nie ma co gadać więcej, pora późna, ale nie powstrzymam się, lecę po następny kawałek!

z mlekiem w proszku i truskawkową frużeliną 

składniki:

spód:

200g okrągłych biszkoptów

100 g masła

krem:

200 g masła

250 g serka mascarpone

150 g serka homogenizowanego, waniliowego

400 g mleka w proszku

frużelina:

300 g truskawek

łyżka cukru

łyżeczka mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki żelatyny

polewa:

50 g ciemnej, gorzkiej czekolady

50 g czekolady mlecznej

50 ml mleka

ponadto:

płatki migdałów

 

 

Truskawki umyć, obrać szypułki, pokroić na mniejsze kawałki.

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody.

Do truskawek dodać cukier, wstawić na niewielki ogień. 

Podgrzewać aż puszczą sok, który zacznie lekko wrzeć.

Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w niewielkiej ilości wody, wlać do truskawek, podgrzewać aż sos zgęstnieje.

Zdjąć z ognia, niewielką ilość dodać do żelatyny, mieszać aż się rozpuści, wlać do reszty truskawek. 

Odstawić do wystudzenia i stężenia.

 

Biszkopty zmiksować na piasek, wymieszać z roztopionym masłem, masą wyłożyć (dokładnie dociskając) spód i boki wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy (moja 24 cm)Foremkę włożyć do lodówki.


 

Masło utrzeć na puch, następnie stopniowo, naprzemiennie dodawać po łyżce serka i mleka w proszku.

Połowę kremu wyłożyć na spód ciasta, na nim rozłożyć frużelinę, przykryć resztą kremu.


Czekoladę połamać na małe kawałki, roztopić z dodatkiem mleka. Polać wierzch ciasta.


Posypać płatkami migdałów.

Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia (ok 3 godzin, choć ja próbowałam już po godzinie i dało się zejść:)).

z mlekiem w proszku i truskawkową frużeliną

Milion Smaków Truskawek - druga edycjaWiosenne słodkości!

niedziela, 14 czerwca 2015, 6niebo

Polecane wpisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów