w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu

Znany i lubiany dżem w zupełnie nowej odsłonie.

Dodałam doń kwiaty czarnego bzu, zyskał zupełnie nową, niesamowitą nutę smakową.

Z pewnością przygotuję taki jeszcze nie raz.

Póki bez kwitnie i truskawkowy sezon trwa - konserwujmy ile się da:)

Podczas przygotowywania pierwszej porcji dżemu zrezygnowałam dodatku z cytryny i nie był to dobry pomysł, wyszedł troszkę mdły, choć i tak dziś rano na śniadanku, na kanapkach z twarożkiem smakował wyśmienicie:)

Druga porcja pysznego dżemu, z dodatkiem soku i skórki z cytrynki, jest bardziej orzeźwiająca, można wyjadać łyżeczką wprost ze słoiczka...

Żelfixu dodaję, bowiem oszczędza mój czas oraz witaminy i w miarę oryginalny smak owoców, kto nie ma nań ochoty, musi smażyć po prostu długo dłużej.

z kwiatami czarnego bzu 

składniki:

1 kg truskawek

10 kwiatostanów czarnego bzu

1/2 k cukru

skórka i sok z połowy cytryny

1 opakowanie żelfixu 2:1

 

Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na połówki, większe na ćwiartki, wrzucić do garnka o grubym dnie. Dodać skórkę i sok z cytryny.

Kwiaty bzu rozłożyć na papierze, najlepiej na słońcu, odstawić na kilkanaście minut, przejrzeć, czy nie ma na nich jakichś robaczków. 

Nie należy ich myć, gdyż wówczas wypłuczemy większość aromatycznego pyłku.

Kwiatostany zawinąć w kawałek gazy opatrunkowej (do kupienia w aptece), dokładnie związać (dzięki temu bez odda cały swój smak i w dżemie nie będą nam pływały kwiaty).

Gazę z bzem umieścić w garnku z truskawkami, delikatnie podgrzewać, aż owoce puszczą sok, dodać zelfix, mieszając zagotować.

Wsypać cukier, gotować ok 2 minut, mieszając lekko naciskać gazę z kwiatami bzu by wycisnąć jak najwięcej smaku.

Po upływie czasu smażenie gazę z bzem wyjąć, porządnie wycisnąć, wyrzucić. 

Wyparzone (ja swoje po umyciu układam w lekko nagrzanym piekarniku) słoiczki napełniać gorącym dżemem, zakręcać, odwracać do góry dnem.

Odstawiać do wystudzenia. Nie ma konieczności pasteryzowania, można przechowywać całą zimę.

z kwiatami czarnego bzu

Milion Smaków Truskawek - druga edycja

piątek, 12 czerwca 2015, 6niebo

Polecane wpisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów