w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

mazurek cygański

W zbiorach siostry Anastazji znalazłam ciasto o nazwie "Cygan". 

Przypomniało mi się wówczas, że w moich zbiorach od lat jest "mazurek cygański".

W sumie oba ciasta mają ze sobą wiele wspólnego.

Mazurek składa się z dwóch warstw ciężkiego, wilgotnego ciasta makowego oraz delikatnej bezy w środku, przełożonych boskim kremem żółtkowym, zwieńczonych mocno kakaową polewą.

Nie jest trudny w przygotowaniu, ale dość czasochłonny, wygląda bardzo elegancko i jest pyszny.

Wypiek ten gościł na naszym stole podczas wielu ważnych uroczystości.

W moim tegorocznym rankingu świątecznych ciast absolutne nr 1! No dobra...ex aequo z sernikiem.

Bardzo polecam:)

ciasto makowe z bezą i kremem 

składniki:

ciasto:

300 g gotowej masy makowej z puszki

250 g cukru

150  margaryny

6 jajek

3 łyki mąki ziemniaczanej

2 łyżki miodu

1 łyżka kakao

1 łyżka mielonej kawy

1 łyżeczka sody

szczypta soli

beza:

6 białek

300 g cukru pudru

70 g mąki ziemniaczanej

1 łyżka octu

krem:

200 g masła

500 ml mleka

6 żółtek

8 łyżek cukru

3 łyżki mąki ziemniaczanej

cukier waniliowy

polewa:

100 g masła

3 łyżeczki cukru

3 łyżki kakao

1 jajko

 

 

Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Margarynę utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku. 

Następnie dodać pozostałe składniki, na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek.

Wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. 

Piec ok 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 

Po wystudzeniu przekroić na wa cienkie placki.

 

Beza: Białka ubić, gdy będą sztywne partiami, wciąż ubijając dosypywać cukier puder.

Następnie dodać mąkę i ocet, delikatne wymieszać.

Upiec w tej samej blaszce, również na papierze o pieczenia. (Przepis nie podaje ani czasu, ani temperatury pieczenia. Ja piekę w 170 topniach do czasu aż beza się zezłoci, wówczas jest lekko chrupiąca na zewnątrz, ale mięciutka w środku. Myślę, że jeśli ktoś woli suchą, kruchą bezę powinien piec dłużej w niższej temperaturze).

 

Krem: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, cukier waniliowy i 1/2 szkl mleka. 

Pozostałe mleko zagotować, na wrzące wlać masę żółtkową, ugotować gęsty budyń. Wystudzić.

Masło utrzeć na puch dodając po łyżce wystudzonego kremu żółtkowego.

 

Przełożenie: Na pierwszym placku makowym rozsmarować 1/2 kremu, wyłożyć bezę, na nią resztę kremu, następnie drugi placek makowy.

Schłodzić.

 

Polewa: Masło z cukrem podgrzewać aż się rozpuszczą. Zdjąć z z ognia, dodać kakao, dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia. 

Do zimnej masy wbić jajko, utrzeć gładką polewę. Rozsmarować ją na wierzchu mazurka.

makowe ciasto z bezą i kremem 

 Wielkanocne Smaki - edycja VWielkanocne Smaki - edycja V

 

środa, 08 kwietnia 2015, 6niebo

Polecane wpisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów