w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

sernik z masłem orzechowym i czekoladą

Choć dzień coraz dłuższy czasu mam wciąż jakby mniej...

Zaniedbałam nieco bloga, bardzo wszystkich odwiedzających przepraszam.

Z okazji Dnia Kobiet wszystkim drogim kobietkom życzę wszystkiego najlepszego! I powtarzam życzenia, które usłyszałam dziś przed seansem w kinie: żeby każda z nas grała główną rolę w seansie swojego życia:)

I do życzeń dołączam przepis na sernik!

Sernik zupełnie inny niż wszystkie, jakie piekłam do tej pory.

Skłamałabym mówiąc, że będzie smakował każdemu.

Konsystencja cudna: kremowa, delikatna, rozpływająca się w ustach. 

Smak: niezbyt słodki, mocno orzechowy, z lekko słonym akcentem, mocno gorzko- czekoladowy. 

Zakochają się w nim wszyscy wielbiciele tych smaków. 

Mnie bardzo przypadł do gustu.

Swój sernik zrobiłam z połowy porcji, w tortownicy o średnicy 16 cm.

 z masłem orzechowym i czekoladą

składniki:

spód:

150 g herbatników czekoladowych

70 g stopionego masła

masa serowa:

1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu

3/4 szkl cukru

5 jaj

200 g jogurtu greckiego

2 łyżki mąki ziemniaczanej

400 g masła orzechowego (domowego)

polewa:

120 ml śmietany kremówki

120 g ciemnej, gorzkiej czekolady 

 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Na dno włożyć szeroką formę napełnioną wodą.

Herbatniki zmiksować na pył, dodać stopione masło, wymieszać do konsystencji mokrego piasku. Masą wylepić dno natłuszczonej tortownicy. Odłożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową (tzn winne być wyjęte z lodówki ok 3 godz. wcześniej).

Wszystko umieścić w misie miksera, zmiksować krótko, tylko do połączenia składników.

Masę wylać na ciasteczkowy spód. 

Blaszkę przykryć folią aluminiową. Wstawić do gorącego piekarnika, obniżyć temperaturę do 160 stopni.

Piec sernik godzinę, nie zaglądając do środka. Po upływie czasu pieczenia sernik pozostawić w piekarniku kolejną godzinę, następnie wyjąć, wystudzić w temperaturze pokojowej, po czym schłodzić w lodówce (najlepiej całą noc).

Czekoladę z dodatkiem śmietanki rozpuścić w kąpieli wodnej, schłodzić i tężejącą polewę rozsmarować na wierzchu sernika.

z masłem orzechowym i czekoladą 

 Twarogowe słodkości 2

Miałam kiedyś na Wielkanoc tartę z masłem orzechowym, może teraz taki sernik ...

Wielkanocne Wypieki

niedziela, 08 marca 2015, 6niebo

Polecane wpisy

Komentarze
bryssska
2015/03/08 21:24:29
rozkosz w ustach;
-
gin86
2015/03/10 22:16:48
Zupełnie wyjątkowy sernik :)
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów