w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

tarta z kurczakiem, szpinakiem i orzechami

Wyjątkowo kruche ciasto; bez jajka, za to z dodatkiem żółtego sera (przepis zapisałam jakiś czas temu na skrawku papieru, niestety nie pamiętam skąd...)

Treściwe, smaczne i pożywne nadzienie: kurczak, szpinak i orzechy włoskie.

Ta pyszna tarta, w towarzystwie sałatki z ulubionych, świeżych warzyw będzie idealna na obiad czy ciepłą kolację. 

Zaryzykuję jednak stwierdzenie, że jest smaczniejsza na zimno.

Z powodzeniem można ją zabrać ze sobą na drugie śniadanie do pracy, czy szkoły.

na cieście serowym

składniki:

ciasto:

100 g masła

200 g mąki pełnoziarnistej

szczypta soli

60 g twardego żółtego sera

3 łyżki zimnej wody

nadzienie:

pojedyncza pierś kurczaka

cebula

400 g mrożonego szpinak

2 ząbki czosnku

3 jajka

200 ml jogurtu naturalnego

75 g łuskanych orzechów włoskich 

sól, pieprz, mielona papryka, gałka muszkatołowa do smaku

oliwa

 

Mięso pokroić w paseczki, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, drobniutko pokrojony czosnek oraz przyprawy. Obficie zalać oliwą, przykryć, odłożyć w chłodne miejsce na minimum 30 minut (im dłużej poleży tym będzie smaczniejsze).

Ciasto najlepiej wyrobić w malakserze: mąkę, sól, ser i masło połączyć, dodać wodę, szybko wyrobić ciasto. 

Uformować kulę, odłożyć na 30 minut do lodówki.

Schłodzonym ciastem wylepić dno i boki natłuszczonej foremki (skrawki odłożyć).

Ciasto ponakłuwać, boki zabezpieczyć folią aluminiową (dzięki temu nie zsuną się w dół podczas pieczenia). Piec około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

 

Mięso wraz z marynatą wrzucić na gorącą patelnię, obsmażyć aż nabierze jasnej barwy, dodać szpinak. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć, trzymać na ogniu od czasu do czasu mieszając, aż szpinak całkowicie się rozmrozi. Zdjąć z ognia, wystudzić.

Do mięsa dodać posiekane orzechy, jajka i jogurt, wymieszać. Masę równomiernie wyłożyć na podpieczony spód tarty. 

Z pozostałych skrawków ciasta zrobić dekoracyjny rant.

Wstawić do gorącego piekarnika, obniżyć temperaturę do 170 stopni, piec około 20-25 minut.

na cieście serowym

Tarta słodka czy wytrawna?

sobota, 17 stycznia 2015, 6niebo

Polecane wpisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów