w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

tarta porowa z cukinią

Dawno nie robiłam tarty, a przecież to takie wdzięczne danie...

Kruche ciasto, które możemy nadziać wszystkim, co lubimy najbardziej!

Ostatnio czuję ogromną potrzebę zjadania dużej ilości warzyw. Swoją tartę wypełniłam więc głównie nimi. 

Cukinia, pory i marchewka - świeże warzywa, które na szczęście łatwo dostać o tej porze roku.

Do tego trochę szynki i sera i mamy pyszne, pożywne danie na obiad lub ciepłą kolację.

z cukinią i szynką

składniki:

ciasto:

200 g mąki pszennej

75 g masła

25 g smalcu

1 łyżka zimnej wody

1 jajko

szczypta soli

nadzienie:

por, marchew

cukinia

100 g szynki

100 g sera żółtego

3 łyżki oliwy

200 g jogurtu naturalnego

2 jajka

sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

 

 

Mąkę przesiać, dodać sól oraz pokrojone w wiórki zimne masło.

Grudki masła wcierać w mąkę palcami, po chwili dodać wodę i jajko, szybko wyrobić gładkie ciasto, odłożyć na godzinę do lodówki. 

 

Schłodzone ciasto rozwałkować, wykleić nim natłuszczoną formę do tarty, ponakłuwać widelcem, brzegi zabezpieczyć folią aluminiową (zapobiegnie zsuwaniu się ciasta). 

Piec ok 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

 

Por oczyścić, pokroić w plasterki.

Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Cukinię umyć, pokroić w ok 5 mm plasterki.

Szynkę pokroić w paseczki.

Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

 

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić por i marchew, smażyć aż warzywa nieco zmiękną.

Cukinię krótko obsmażyć z obu stron na patelni grillowej.

 

Jajka roztrzepać, wymieszać z jogurtem i serem, doprawić.

 

Na podpieczone ciasto wyłożyć cukinię, następnie szynkę oraz por z marchewką.

Całość zalać przygotowanym sosem.

Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

A najlepsze jest to, że smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno!

z szynką i marchewką

 Tarta słodka czy wytrawna?

sobota, 03 stycznia 2015, 6niebo

Polecane wpisy

Komentarze
martunia0303
2015/01/05 18:35:37
Twoja tarta jest przepyszna...polecam z brokułem, kurczakiem i serem pleśniowym :)
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów