w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

tarta "czarny las"

Szwardzwaldzkie smaki: wiśnie, czekolada i bita śmietana, zdecydowanie należą do moich ulubionych.

Był już tort a'la czarny las, był szwardzwaldzki sernik, tym razem tarta.

Niezwykle kruche ciasto kakaowe, czekoladowy krem, frużelina wiśniowa, bita śmietana i rurki gorzkiej czekolady...ciężko poprzestać na jednym kawałku!

Zainspirowałam się tutaj, ale zrobiłam po swojemu;)

z wiśniami, czekoladą i bitą śmietaną 

składniki:

ciasto:

125 g zimnego masła

szczypta soli

165 g mąki pszennej

25 g mąki ziemniaczanej

50 g cukru pudru

2 łyżeczki kakao

2 żółtka

krem:

200 ml śmietany kremówki

100 g gorzkiej czekolady

100 g czekolady mlecznej

kieliszeczek wiśniówki (można pominąć)

frużelina:

250 g mrożonych wiśni

łyżka cukru

łyżka soku z cytryny

łyżeczka mąki ziemniaczanej

łyżeczka żelatyny

ponadto:

200 g śmietany kremówki

łyżka cukru pudru

rurki z ciemnej czekolady 

 

Zacząć od przygotowania śmietany na krem:

Śmietanę zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, mieszać aż się rozpuści. 

Wystudzić, następnie umieścić na kilka godzin w lodówce.

 

Mąkę i kakao przesiać, dodać pokrojone w wiórki zimne masło, wcierać palcami mąkę w cząstki masła, dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić ciasto, odłożyć na min 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, wykleić nim dno i boki natłuszczonej foremki. 

Piec około 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Wyjąć, wystudzić.

 

Wiśnie umieścić w rondelku, dodać cukier i sok z cytryny, trzymać na maleńkim ogniu aż do rozmrożenia.

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody.

Mąkę rozmieszać w ok 1/4 szkl wody, dodać do wiśni, zagotować jak kisiel. Zdjąć z ognia.

Odrobinę gorącego wiśniowego sosu dodać do żelatyny, rozmieszać do rozpuszczenia, wlać do reszty sosu, dokładnie wymieszać. wystudzić.

 

Schłodzoną śmietanę z czekoladą miksować do czasu uzyskania puszystego kremu, pod koniec dodając wiśniówkę. 

Krem wyłożyć na spód tarty.

Następnie na środku tarty rozłożyć wiśniową frużelinę. 

 

Śmietanę ubić pod koniec dodając cukier puder, przełożyć do rękawa cukierniczego, udekorować brzegi ciasta.

Na środku dekoracyjnie wyłożyć czekoladowe rurki.

Schłodzić. 

z wiśniami, czekoladą i bitą śmietaną 

Tarta słodka czy wytrawna?

wtorek, 06 stycznia 2015, 6niebo

Polecane wpisy

Komentarze
2015/01/08 16:30:33
Klasyczne połączenie smaków, które chyba każdy lubi :) Ja lubię z pewnością :)
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów