w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

drożdżówki jak pączki, podwójnie dyniowe

Robiłam kiedyś drożdżowy warkocz z dynią; ciasto miało piękny kolor, wspaniały, lekko korzenny aromat, długo zachowało świeżość.

Na szczęście od jesieni mam jeszcze kilka zapasteryzowanych słoiczków zblendowanej, pieczonej dyni:)

Słodkie pomarańczowe bułeczki z dynią rzuciły mi się w oczy tutaj. 

Kiedy zrobiłam ten obłędny pomarańczowy dżem z dyni, nie było odwrotu - musiałam takie zrobić. 

Wg autorki przypominają pączki, zgadzam się z tym, zwłaszcza zaraz po wyjęciu z piekarnika, jeszcze lekko ciepłe.

Nawet następnego dnia są jeszcze mięciutkie, wilgotne i puszyste.

Przepis troszkę zmodyfikowałam.

 z dyniowym dżemem pomarańczowym

składniki:

ciasto:

4 szkl mąki chlebowej 

50 g świeżych drożdży

3/4 szkl ciepłego mleka

1 szkl puree z dyni

2 jajka

1/2 szkl cukru

30 g stopionego masła

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki cynamonu

ponadto:

dżem pomarańczowy (mój z dyni)

lukier:

ok 1 szkl cukru pudru

3 łyżki wrzącej wody

skórka otarta z pomarańczy

 

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki, zostawić pod przykryciem na około 15 minut.

Mąkę przesiać, dodać sól i cynamon, następnie cukier, jajka, dyniowe puree i drożdżowy zaczyn. 

Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając przestudzony tłuszcz.

Ciasto odłożyć pod przykryciem w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 90 minut.

 

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, odrywać po kawałku, spłaszczać na dłoni, nadziewać dżemem, sklejać i formować okrągłe bułeczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem do dołu.

Tak przygotowane bułeczki ponownie przykryć i odstawić jeszcze na około 20 minut, następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec około 20 minut.

 

Cukier puder, skórkę z pomarańczy i wrzątek umieścić w miseczce, rozetrzeć na gładki lukier.

 

Ciepłe jeszcze bułeczki obficie polukrować.

z dyniowym dżemem pomarańczowym

 Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę

sobota, 10 stycznia 2015, 6niebo

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Marioolkaaaa, *.dynamic.gprs.plus.pl
2015/01/10 20:20:48
Pięknie wyglądają. Aż mam ochotę porwać jedną drożdżówkę :) Pozdrawiam!
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów