w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

3 bit na kruchym cieście

W odróżnieniu od wielu, krążących w internecie przepisów "bez pieczenia"; do tego ciasta należy upiec dwa kruche placki. Herbatniki stanowią zaś jedynie jedną z warstw.

Gdybym miała teraz sporządzić ranking najlepszych ciast, to byłoby zdecydowanie w pierwszej trójce, możliwe nawet, że na pierwszej pozycji.

Przepis znany w mojej rodzinie od czasów, gdy gotowa masa kajmakowa była absolutnie niedostępna, kupowaliśmy puszki słodzonego mleka skondensowanego i gotowaliśmy je 3 godziny!

Prawdziwa, rozpływająca się w ustach rozkosz dla podniebienia i zmysłów.

Ciasto, które znakomicie prezentuje się na stole i znika z talerzy jako pierwsze.

Warunek - musi być przygotowane odpowiednio wcześniej, żeby zdążyło zmięknąć. 

na kruchym cieście

 

składniki:

ciasto:

300 g mąki pszennej

200 g margaryny

100 g cukru pudru

2 łyżki jogurtu greckiego

2 żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

krem:

200 g masła

500 ml mleka 

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

200 g cukru

3 żółtka

warstwa śmietanowa:

350 ml śmietany kremówki

2 łyżki cukru pudru

ponadto:

30 g ciemnej czekolady (wyjątkowo zastąpiłam ją czekoladowymi perełkami)

400 g masy kajmakowej

250 g herbatników szkolnych

 

Mąkę posiekać z margaryną, dodać resztę składników, szybko wyrobić ciasto, odłożyć na ok 30 min do lodówki.

Schłodzone ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować, upiec dwa jednakowe blaty.


Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać obie mąki i 1/2 szkl cukru, dokładnie wymieszać.

Pozostałe mleko zagotować z resztą cukru, na wrzące wlać masę żółtkową, ugotować gęsty budyń. Wystudzić.

Masło utrzeć na puch, następnie stopniowo dodawać po łyżce budyniu. 


Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder. 

Czekoladę zetrzeć na tarce.

 

Na pierwszym kruchym blacie rozsmarować masę kajmakową, na wierzchu ułożyć herbatniki.

Następnie wyłożyć krem budyniowy a na nim położyć drugi blat ciasta.

Na wierzchu rozsmarować bitą śmietanę, posypać ją startą czekoladą.

Ciasto odłożyć na kilka godzin aż ciasta zmiękną.

na kruchym cieście

Karnawałowe Słodkości!Walentynkowe menu 

 

niedziela, 18 stycznia 2015, 6niebo

Polecane wpisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów