w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

sernik dyniowy z wpieczoną polewą

Wspaniały sernik z dodatkiem musu dyniowego, fantazyjnie ozdobiony polewą czekoladowo - śliwkową, którą nietypowo nakładamy jeszcze przed pieczeniem.

Kremowy i aksamitny, ma piękny kolor, znakomicie smakuje.

Pełen pachnących, aromatycznych przypraw korzennych znakomicie wpisuje się w świąteczne klimaty.

Kto nie zna jeszcze sernika dyniowego powinien jak najszybciej spróbować.

z polewą czekoladowo-śliwkową 

składniki:

spód:

200 g ciasteczek owsianych

łyżka kakao

łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki imbiru

szczypta gałki muszkatołowej

80 g stopionego masła

masa serowa:

1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu

200 g jogurtu greckiego 

500 g pure z dyni

5 jaj

1 szkl cukru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1,5 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka miru

0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

polewa:

2 łyżki powideł śliwkowych

50 g ciemnej, gorzkiej czekolady

łyżka oliwy

 

Dno tortownicy (śr 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, na dno włożyć szeroką formę wypełnioną wodą. 

 

Ciasteczka zmielić, dodać kakao, przyprawy i roztopione masło.

Powstałą masą (o konsystencji mokrego piasku) wylepić dno i boki formy.

Ostawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

 

Czekoladę połamać na kawałki, razem z powidłami i oliwą podgrzewać aż składniki się połączą, lekko przestudzić. 

 

Wszystkie składniki masy serowej (koniecznie w temperaturze pokojowej, czyli wyjęte z lodówki 3 godziny wcześniej!) umieścić w misie, miksować krótko, tylko do połączenia składników.

Masę przełożyć na ciasteczkowy spód, na wierzch łyżeczką wykładać czekoladowo - śliwkową polewą, fantazyjnie porozciągać za pomocą wykałaczki. 

Z wierzchu formę przykryć folą aluminiową.

Wstawić sernik do nagrzanego piekarnika, po 10 minutach temperaturę obniżyć do 150 stopni, piec sernik w sumie około 1,5 godziny.

Po wyłączeniu piekarnika zostawić sernik wewnątrz jeszcze około godziny, następnie wyjąć, wystudzić w temperaturze pokojowej, później chłodzić kilka godzin (najlepiej całą noc) w lodówce.

korzenny

Korzenne przysmaki

niedziela, 28 grudnia 2014, 6niebo

Polecane wpisy

Komentarze
2014/12/29 16:24:51
Uwielbiam dyniowe serniki, a Twój zapowiada się niezwykle smakowicie :)
-
2016/10/21 22:44:11
Wygląda pięknie :-)
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów