w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

błyskawiczne, pysznie nadziane rogale, posypane czarnuszką

Pomysł na ciasto wyszperałam w zbiorze "Wypieki ze smakiem". w dziale "Szybo i smacznie".

Mimo wszystko jednak byłam zaskoczona, że jest AŻ TAK szybko i AŻ TAK smacznie!

Rogale przygotowuje się naprawdę ekspresowo, wyrabia błyskawicznie, do przygotowania ciasta nie potrzeba jajek, nie ma konieczności schładzania go w lodówce.

Rogaliki możemy nadziać tym, na co mamy ochotę, ja wybrałam nieco ekstrawaganckie zestawienie mozzarelli i wiśniowych konfitur.

W oryginale proponowano szynkę i ser topiony, salami i oliwki a także boczek i paprykę. 

Myślę, że każdy znajdzie swój ulubiony zestaw. 

Rogaliki będą idealną przekąską na przyjęciach. 

Bardzo polecam.

pysznie nadziane 

składniki:

ciasto:

800 g mąki pszennej

łyżeczka soli

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g masła 

400 ml mleka

nadzienie:

125 g mozarelli

kilka łyżek wiśniowej konfitury

ponadto:

białko 

czarnuszka

 

Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, dodać masło, posiekać. 

Następnie dodać mleko i szybko wyrobić ciasto.

Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, podzielić na dwie części.

Każdą rozwałkować w kształt koła grubości ok 5 mm.

Podzielić na 8 trójkątów.

Mozzarellę pokroić na niewielkie kawałki, układać na każdym trójkącie.

Obok sera położyć łyżeczkę konfitur.

Zwijać formując rogaliki.

Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem, posypać czarnuszką.

Piec około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

z mozzarellą 

czwartek, 04 grudnia 2014, 6niebo

Polecane wpisy

Komentarze
danieldepta
2014/12/05 23:48:49
wspaniałe, ale nie spodziewałem się na słodkich rogalach czarnuszki
-
Gość: 6niebo, *.cdma.centertel.pl
2014/12/06 14:14:48
bo tak naprawdę, to one nie są słodkie, odrobinę tylko, za sprawą konfitury...
-
Gość: Tomasz, *.free.aero2.net.pl
2014/12/06 18:54:33
Tak jestem przyzwyczajony do rogalików na słodko - z dżemem, masą makową czy z białym serem, że do głowy by mi nie przyszło, żeby robić rogale na słono. Ale może być to świetna alternatywa dla drugiego śniadania, lunchu czy dla dziecka do szkoły. Do takich rogali można by włożyć mnóstwo pyszności, paprykę, ogórka konserwowego, troszkę pasty z pomidorów... Mmmm, pycha!
-
Gość: 6niebo, *.cdma.centertel.pl
2014/12/07 09:52:58
Dokładnie tak, taki rogalik w śniadaniówce to szkolny posiłek w wersji de luxe:) sprawdziłam, polecam
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów