w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

babeczki - choineczki pieczone w wafelkach

Podobne babeczki widziałam na moich wypiekach. Stamtąd wzięłam przepis na krem.

Co do reszty - nie bardzo podobało mi się umieszczenie pustego, choć ładnie ozdobionego wafelka na muffince.

Pogrzebałam w sieci i zauważyłam, że można upiec babeczki w wafelkach zamiast w foremkach.

Udało się! Mam pyszne, czekoladowe babeczki upieczone i podane w stożkowych wafelkach, które dzięki dekoracji udają choinki.

Wypiek świąteczny idealny. 

Na co dzień ciasto można upiec w zwykłych foremkach muffinkowych.

pieczone w wafelkach 

składniki:

ciasto:

100 g margaryny PALMY spółki Bielmar

90 g cukru

100 g mąki pszennej

łyżka kakao

łyżeczka ekstraktu waniliowego

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:

5 białek

2,5 szkl cukru

łyżeczka ekstraktu z wanilii

90 ml wody

odrobina zielonego barwnika

ponadto:

12 wafelków do lodów

cukrowe perełki

ew. cukier puder

 

Margarynę zmiksować z cukrem na gładki krem, następnie dodać jajka.

Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, w całości wsypać do ciasta, na końcu dodać ekstrakt waniliowy.

Wafelki ułożyć na odstawce (to najtrudniejsza część roboty, należy wcisnąć je lekko, opierając jeden o drugi, boki zaś zabezpieczyć przed wywróceniem za pomocą folii aluminiowej).

Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego, napełniać wafelki mniej więcej do 1/3 wysokości.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.

Wystudzić.

Jeśli ciasto zanadto urosło ściąć części wystające poza wafelek. 

Ułożyć do góry nogami. 

z zielonym kremem 

Białka z wodą i cukrem miksować ok minuty.

Następnie naczynie umieścić nad parą wodną  ubijać jeszcze dokładnie 12 minut - masa w tym czasie zgęstnieje. Na sam koniec miksowania dodać ekstrakt i barwnik.

Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z gwiazdkową końcówką, dekorować choinki od ich dołu do czubka.

Udekorować perełkami. Ewentualnie obsypać cukrem pudrem.

 

Gotowe babeczki schłodzić w lodówce - pianka zastygnie. 

pieczone w wafelkach 

 Ciasta czy ciasteczka?

wtorek, 30 grudnia 2014, 6niebo

Polecane wpisy

Komentarze
mlunch
2014/12/30 15:45:19
Świetny pomysł ! Szkoda, że dopiero dziś natrafiłam na ten przepis :)
Zrobię taką choineczkę dla córki na urodziny. Podzielę się zdjęciami na swoim blogu: twojmlunch.blogspot.com/ :)
Pozdrawiam gorąco :)
-
6niebo
2014/12/30 17:12:17
Cieszę się, że mój pomysł Ci się podoba. Chętnie obejrzę Twoje prace.
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów