w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

keczup z dyni

Zeszłoroczny keczupowy sukces skłonił mnie do przygotowania teraz większego zapasu domowego keczupu.

Nie chciałam korzystać z wypróbowanego już przepisu na keczup "prawie pikantny", choć był wyśmienity i z pewnością jeszcze go przygotuję.

Zrobiłam już zapas mocno pomidorowego, łagodnego keczupu z dodatkiem warzyw, przyszedł czas na nieco pikantniejszą wersję.

Do przygotowania tego keczupu użyłam...dyni! Przyznam, że nie spodziewałam się aż tak rewelacyjnego efektu!

Keczup jest obłędny: gęsty, aksamitny, w sam raz pikantny. Pyszne smakuje jako dodatek do mięs, na kanapkach i z mnóstwem innych potraw. 

Ponieważ mam jeszcze kilka dorodnych dyniowych okazów, rozważam zrobienie drugiej porcji, marzy mi się dodanie curry i większej ilości przypraw korzennych...

I wiecie co? Nikt, komu daję spróbować mojego keczupu, a potem mówię, że głównym składnikiem jest dynia nie może w to uwierzyć...

 z dyni

składniki:

2,25 kg dyni

garść soli

3 czerwone papryki

0,75 kg cebuli

4 łyżki cukru

1/2 szkl octu

1/2 łyżeczki pieprzu

300 g koncentratu pomidorowego

papryka słodka, cynamon, gałka muszkatołowa do smaku

 

Dynię pozbawioną skórki i pestek zetrzeć na tarce, posolić, przełożyć do miski, lekko ugnieść ręką, przykryć, odstawić na 24 godziny.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zalać wrzącą wodą, przykryć, odstawić na pół godziny.

Paprykę pozbawioną gniazd nasiennych pokroić w kosteczkę.

Dynię odcisnąć, cebulę osączyć, razem z papryką przełożyć do garnka, wstawić na nieduży ogień, gotować aż warzywa zmiękną (około 30 minut).

Zdjąć z ognia, lekko przestudzić, zmiksować na papkę.

Ponownie postawić na ogniu, dodać cukier, ocet i koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać doprawić wg uznania.

Gotować ok 15 minut.

Słoiczki i zakrętki wymyć, ustawić do góry dnem na kratce, włożyć do piekarnika, ustawić temperaturę na 150 stopni, trzymać słoiczki przy uchylonych drzwiczkach aż wyschną i rozgrzeją się.

Używając rękawicy kuchennej, bardzo ostrożnie wyjmować słoiczki z piekarnika, napełniać gorącym keczupem, zakręcać i odwracać do góry dnem.

Odstawiać do wystudzenia.

z dyni, z papryką

Dynia na słodko i słonoPrzetwory na widelcu

piątek, 03 października 2014, 6niebo

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: foodmania, *.ssp.dialog.net.pl
2014/10/03 19:35:44
świetny pomysł!
-
arkadiuszpoznan
2014/10/06 00:26:24
Keczup z dyni wygląda super i jestem pewny, że i tak smakuje! Nieomieszkam wypróbować w swoim domu. Pozdrawiam :)
-
Gość: Roma, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/11/04 11:38:51
Już kroje dynię, nie ma w przepisie ilości przecieru pomidorowego. Proszę o podpowiedź.
Roma
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów