w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

grecka musaka

Na moje niedawne stwierdzenie, że najlepszym na świecie warzywem jest cukinia usłyszałam "możliwe, gdyby nie było bakłażanów..."

Też lubię bakłażany, owszem.

Z przyjemnością zaserwuję więc musakę:)

Musaka (cyt za wikipedią) zapiekane danie przygotowywane na bazie bakłażana. pomidorów oraz mielonego mięsa, popularne w kuchni greckiej. Górną warstwę dania stanowi sos beszamelowy posypany żółtym serem.

Ponieważ musakę przygotowywałam po raz pierwszy, oczytałam się w necie i z różnych przepisów wzięłam to, co podobało mi się najbardziej.

Danie należy do czaso i pracochłonnych, ale czasem warto się postarać.

grecka zapiekanka z bakłażanów  

składniki:

3 bakłażany średniej wielkości

4 nieduże ziemniaki

500 g mielonej wołowiny

3 pomidory

duża cebula

2 ząbki czosnku

250 g soku pomidorowego (wzięłam słoiczek domowego keczupu i rozcieńczyłam wrzącą wodą)

sól, pieprz

cynamon, mielony kminek, gałka muszkatołowa

4 łyżki oliwy

ponadto:

oliwa do wysmarowania naczynia

100 g sera żółtego (użyłam mozzarelli)

sos beszamelowy:

2 łyżki masła

2 łyżki mąki pszennej

1 i 1/4 szkl mleka

sól, pieprz

 

Ziemniaki obrać, ugotować na półmiękko w osolonej wodzie. Przestudzić, pokroić w plastry.

Bakłażany umyć, pokroić w ok 7 mm krążki, posolić, odłożyć na 30 minut. Po tym czasie osuszyć papierowym ręcznikiem, smażyć na suchej patelni grillowej kilka minut z obu stron. 

Cebulę i czosnek posiekać drobno.

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać czosnek i mięso, smażyć aż mięso zbrązowieje, dodać pomidory oraz sok pomidorowy. Dusić ok 20 minut, w między czasie doprawiając, dozując przyprawy wg uznania. 

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, na dnie ułożyć ziemniaki, na nich 1/3 bakłażanów. 

Kolejno 1/2 mięsa, warstwę bakłażanów, drugą część mięsa i na końcu resztę bakłażanów.

 

W rondlu rozgrzać masło, zdjąć z ognia, dodać mąkę, wymieszać. 

Ponownie postawić na ogniu, energicznie mieszając wlać zimne mleko.

Doprawić lekko solą  pieprzem, trzymać na ogniu wciąż mieszając aż zgęstnieje.

 

Przygotowanym sosem polać wierzch zapiekanki. Przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut.

Po tym czasie folię zdjąć, wierzch posypać startym serem, zapiekać aż ser się rozpuści.

 z bakłażanów i mięsa

 

niedziela, 19 października 2014, 6niebo

Polecane wpisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów