w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

pizzowe rollsy z ciasta dyniowego

Mam pierwsze swoje ogródkowe dynie:) Chyba żadne warzywa nie sprawiły mi tyle radości!

Okaz, który postanowiłam właśnie zagospodarować ważył kilka dobrych kilogramów, pewnie na moim blogu pojawi się wkrótce sporo fajnych dyniowych przepisów. 

Na początek rewelacyjne "drożdżówki"- ciasto z dodatkiem dyni jest niezwykle delikatne i puszyste, ma bardzo apetyczny, żółtawy kolorek. Nadzienie stanowi sos z pomidorów, z dodatkiem czosnku i cebulki, do tego cztery rodzaje sera. 

Efekt: pyszne, mocno nadziane bułeczki, rewelacyjne zarówno na ciepło, jak i na zimno, znakomite nawet następnego dnia! 

Wspaniała alternatywa dla szkolnej kanapki.

Jedyne, co nie do końca mi się podobało to fakt, że ciasto nieco "rozeszło się na boki", następnym razem rozważę możliwość pokrojenia rolady na węższe paseczki i ułożenie ich do pieczenia poziomo...

Zainspirowałam się tutaj.

 pizza serowa z sosem pomidorowym

składniki:

ciasto:

3/4 szkl dyniowego pure*

3 szkl mąki pszennej

50 g świeżych drożdży

1/4 szkl ciepłego mleka

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

3 łyżki oliwy

nadzienie:

3 pomidory

1/2 papryczki chili

cebula

2 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

sól, pieprz do smaku

125 g mozarelli

125 g sera żółtego

125 g sera twarogowego 

125 g sera pleśniowego

pęczek ziół (bazylia, oregano)

 

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier i łyżeczkę mąki, odstawić na około 15 minut.

Pozostałą mąkę przesiać, dodać pure dyniowe, sól, oliwę oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto, odłożyć w ciepłe miejsce bez przeciągów na około godzinę.

 

Pomidory sparzyć, obrać ze skórek, pokroić w kostkę. 

Cebulę, czosnek i papryczkę pokroić w kosteczkę.

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, następnie papryczkę i pomidory, dusić mieszając aż sos zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem. 

Zdjąć z ognia, wystudzić. 

Do sosu pomidorowego wkruszyć twaróg, lekko wymieszać.

Ser żółty zetrzeć na tarce, mozarellę i ser pleśniowy pokroić na niewielkie kawałki.

 

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, krótko wyrobić, rozwałkować na prostokąt grubości ok 1 cm.

Rozsmarować sos pomidorowo-twarogowy, zostawiając ok 2 cm margines wzdłuż dłuższego boku.

Posypać wszystkimi rodzajami sera oraz rozdrobnionymi ziołami.

Zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę, marginesem na zewnątrz. Ułożyć "sklejeniem" do dołu.

z nadzieniem serowo - pomidorowym

Ostrym nożem pokroić na ok 3 cm porcje.

Układać na natłuszczonej blaszce.

Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.

Z pomocą pędzelka wierzch upieczonych rollsów natychmiast po wyjęciu z pieca posmarować zimną wodą.

Zajadać po lekkim przestudzeniu lub na zimno.

 

z serem i pomidorami

 Pora na pomidora!Szkolne śniadaniaDynia na słodko i słono

 

* Dynię pokroić w mniejsze kawałki, wydrążyć miąższ z pestkami, resztę skropić oliwą, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec około godziny. Wystudzić, zmiksować na pure. 

Warto przygotować więcej dyniowego pure, przyda się o wielu różnych dań. 

sobota, 20 września 2014, 6niebo

Polecane wpisy

Komentarze
2014/09/20 21:47:46
Fajny pomysł. Takiej przekąski jeszcze nie próbowałam. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów