w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

domowy keczup

W ubiegłym roku po raz pierwszy zrobiłam własny, domowy keczup.

Skończył się już jakiś czas temu, wykorzystany do ostatniego słoiczka.

Sprawdził się nie tylko jako dodatek do mięs i wędlin, stanowił także bazę pysznego sosu do pizzy czy makaronu. 

W tym roku postanowiłam wypróbować nieco inny przepis, z większą ilością warzyw.

Bardziej pomidorowy niż ten ubiegłoroczny (paradoksalnie - może to kwestia użytych pomidorów??), gęsty, aksamitny sos, o pięknej, głębokiej barwie.

przetwory z pomidorów

składniki:

2 kg pomidorów

duża cebula

czerwona papryka

marchew

pietruszka

1/4 korzenia selera

duże kwaśne jabłko

6 łyżek oleju

3 ząbki czosnku

2 łyżki brązowego cukru

2 łyżki soli

gałązki świeżych ziół (bazylii, rozmarynu, szałwii)

po kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy i kolendry

po szczypcie cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej

3 łyżki octu

 

Pomidory sparzyć, obrać ze skórek, pokroić w mniejsze części. Postawić na niewielkim ogniu, gotować aż się rozpadną.

Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, marchew, pietruszkę, seler i jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, kiedy się zeszkli dodać pozostałe warzywa, smażyć do miękkości.

Czosnek obrać.

Na kawałku czystej gazy ułożyć gałązki ziół i ziarenka przypraw, związać w "pakunek".

do domowego keczupu

Do pomidorów dodać usmażone warzywa, jabłko, cukier i sól, wymieszać, dorzucić czosnek i "pakunek" przypraw.

Gotować na maleńkim ogniu od czasu do czasu mieszając około 2 godzin.

Po tym czasie zdjąć z ognia, wyjąć gazę z ziołami, dokładnie wycisnąć, wyrzucić.

Warzywa zmiksować na gładki mus, dodać ocet, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową, wymieszać, ponownie postawić na ogniu, gotować do czasu uzyskania pożądanej konsystencji (zależy od rodzaju pomidorów).

Gorący keczup przekładać do wyparzonych słoiczków, odstawiać do góry dnem.

pomidorowe przetwory na zimę 

Pora na pomidora!

piątek, 12 września 2014, 6niebo

Polecane wpisy

Komentarze
pelnytalerz
2014/09/14 13:44:38
Dziękuję za dodanie przepisu na domowy keczup do akcji pomidorowej :)
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów