w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

ucierane ciasto z jagodami i kruszonką

Mmmmmm, mamy jagody - wreszcie!

Uwielbiam te małe, granatowe, słodkie kuleczki. W moich stronach mówimy na nie borówki.

Gdyby nie te okropne komary, które w okolicznym lesie latają za człowiekiem chmarami całymi, nie zważając na ilość środków, w teorii tylko owady odstraszających, co dzień buszowałabym w lesie między krzaczkami. 

No, ale jeśli już mam te borówki, to musi być z nich coś naprawdę pysznego:)

Najprostsze, najszybsze i najpyszniejsze ciasto ucierane. Przepis podstawowy dostałam lata temu od Cioci Joli, którą serdecznie pozdrawiam.

Urozmaicam go po swojemu. Kiedyś już pokazywałam ciasto w wersji łaciatej, ze śliwkami. 

Dziś z jagodami i kruszonką. Pyszny dodatek do popołudniowej, niedzielnej herbaty na tarasie. 

z jagodami i kruszonką

składniki:

250 g margaryny

1 szkl cukru

5 jaj

2 szkl mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 torebka budyniu waniliowego

kruszonka:

5 łyżek mąki pszennej

3 łyżki cukru

3 łyżki masła

ponadto:

szklanka jagód

tłuszcz i bułka tarta do formy

 

Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym jajku.

Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i budyń (ciasto jest bardzo gęste).

Formę wysmarować tłuszczem i obficie wysypać bułką tartą.

Rozsmarować ciasto w miarę równo w całej blaszce.

Na wierzchu ułożyć owoce.

Składniki kruszonki zagnieść palcami, wysypać na owoce.

Piec około 45 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.

z jagodami i kruszonką

Jagodowe lato Lato w pełni!

niedziela, 29 czerwca 2014, 6niebo

Polecane wpisy

Komentarze
ervisha
2014/06/29 10:54:03
Zjadłabym kawałek ;D
-
patricia-bakes
2014/06/30 01:07:19
Ciasto z rodzaju "mniej znaczy więcej" :) Na pewno było pyszne!
Przepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)
-
Gość: Patrycja, *.dynamic-ww-04.vectranet.pl
2016/08/06 20:21:31
Budyń mam po prostu wsypać ?
-
6niebo
2016/08/08 13:55:50
dokładnie tak, otworzyć opakowanie i wsypać budyniowy proszek:)
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów