w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

krem z pieczonych pomidorów z szpinakowo-serowymi kluseczkami

Pomidory, świeże zioła, czosnek, szpinak - brzmi dobrze?

Brzmi pysznie!

Dla wszystkich wielbicieli w.w. smaków danie, którego nie powstydziłby się szef najlepszej włoskiej kuchni!

Gęsta, kremowa zupa, pachnąca czosnkiem i ziołami, do tego niezwykle lekkie i delikatne kluseczki składające się niemal wyłącznie z sera i szpinaku.

Możecie wierzyć lub nie, ale taka zupa wzmacnia, dodaje pozytywnej energii i sił aby przetrwać naprawdę ciężkie chwile...

Warto spróbować:)

 z szpinakowo-serowymi kluseczkami

składniki:

do pieczenia:

1 kg pomidorów

2 główki czosnku

pęczek ulubionych ziół

1/4 szkl oliwy

do bulionu:

cebula

marchew

1/2 korzenia pietruszki

3 łyżki oliwy

sól, pieprz, curry do smaku

kluseczki:

250 g sera twarogowego typu włoskiego

pęczek szpinaku

jajko

2 łyżki mąki (+ drugie tyle do obtoczenia klusek)

sól, pieprz do smaku

 

 

Pomidory pokroić w ćwiartki, wrzucić do miski, dodać ząbki czosnku (rozdzielone, ale w łupinkach), całe gałązki ziół oraz oliwę. Wymieszać, odstawić na 20 minut.

Całość przełożyć do folii do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec godzinę.

 

Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Marchew i pietruszkę umyć, obrać, pokroić w talarki.

W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, zrumienić, dodać pozostałe warzywa, zalać wodą tak, by sięgała ok 1 cm ponad ich poziom. Gotować do miękkości.

 

Po upieczeniu z pomidorów i czosnku zdjąć skórki (będą łatwo schodzić). Zioła wyjąć, wyrzucić. Pomidory i czosnek wraz z wytworzonym sosem wrzucić do gotujących się warzyw. Zdjąć z ognia, zmiksować, ponownie postawić na ogniu, doprawić, zagotować. 

 

Szpinak umyć, posiekać drobno, wymieszać z rozgniecionym serem, jajkiem, mąką i przyprawami.

Oprószonymi mąką dłońmi nabierać odrobinę ciasta, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego (dość mocno się kleją). Odstawić na ok 30 minut do lodówki. 

W szerokim rondlu rozgrzać wodę, lekko posolić. Wrzucać partiami kluseczki gotując około minuty od czasu, gdy wypłyną na powierzchnię.

Krem z pomidorów podawać z serowo-szpinakowymi kluseczkami. 

 z szpinakowo-serowymi kluseczkami

Czas na szpinak 4!

piątek, 06 czerwca 2014, 6niebo

Polecane wpisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów