w moim magicznym domu...wszystko co lubię...przede wszystkim kuchnia, dobra kuchnia...ale też i czas wolny, hobby, ogród, robótki ręczne... podoba Ci się mój blog? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

sernik szwardzwaldzki

Niemiecki tort  szwardzwaldzki to deser znany i lubiany na całym świecie.

Należy także do moich ulubionych.

Czekoladowe ciasto, bita śmietana, wiśnie i czekolada - raj dla podniebienia!

Postanowiłam znaleźć sposób, aby te wspaniałe smaki zamknąć w sernik.

Wymyślałam, kombinowałam, zmieniałam koncepcje i proszę, oto jest!

Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania!

Sernik jest BOSKI! Nieskromnie napiszę, że to najlepsze ciacho, jakie udało mi się dotąd przygotować.

Na stałe wpisuję go do swojego kulinarnego repertuaru.

Taki sernik z powodzeniem zastąpi nawet tort urodzinowy.

Bardzo, bardzo polecam!

 z ciastem czekoladowym i wiśniami

składniki:

ciasto:

1 szkl mąki pszennej

1/4 szkl ciemnego, gorzkiego kakao

3/4 szkl cukru

szczypta soli

duże jajo

1/2 szkl jogurtu naturalnego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

3/4 szkl oleju

1/2 łyżki octu

1/2 łyżeczki sody

warstwa serowa:

600 g twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego)

3/4 szkl cukru

2 jaja

1/2 szkl jogurtu greckiego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1,5 łyżki mąki pszennej

400 g wiśni (użyłam mrożonych)

krem:

400 ml śmietany kremówki

250 g serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

ponadto:

1 kieliszek wiśniówki (można pominąć)

100 g ciemnej, gorzkiej czekolady

 

z bitą,śmietaną, mascarpone i czekoladą 

Mąkę, kakao i sól przesiać do miski, wymieszać.

W innym naczyniu za pomocą trzepaczki roztrzepać jajko z jogurtem, olejem i ekstraktem waniliowym.

Składniki suche wymieszać z mokrymi (tylko w jednym kierunku).

Do małej filiżanki wlać ocet, dodać sodę - będzie się mocno pienić! Mieszankę szybko wlać do ciasta, zamieszać.

Wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy.

Piec ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Wyjąć, wystudzić. Tortownicę umyć.

 

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić.

Na dnie ułożyć wiśnie (nie rozmrażałam ich wcześniej).

Pozostałe składniki masy serowej włożyć do misy miksera, miksować krótko, tylko do połączenia składników. Masę wylać na wiśnie, wierzch wygładzić.

Formę przykryć folią spożywczą.

Piekarnik rozgrzać do 150 stopni, na dnie ułożyć szeroką formę z wrzącą wodą.

Piec sernik godzinę. Wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w środku jeszcze jedną godzinę.

Ważne! W trakcie pieczenia oraz później, jeszcze godzinę nie wolno otwierać piekarnika, nie zaglądać do środka!

Następnie sernik wyjąć, wystudzić, umieścić na kilka godzin (najlepiej całą noc) w lodówce.

 

Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder. Wymieszać z serkiem mascarpone.

 

Na paterze ułożyć ciasto czekoladowe, skropić wiśniówką. 

Wyłożyć ok 1/3 kremu śmietankowego. Następnie delikatnie przełożyć warstwę serową.

Wierzch i boki sernika posmarować kremem, resztę kremu włożyć do rękawa cukierniczego z gwiazdkową końcówką. Naokoło ciasta wyciskać dekoracyjne rozetki.

Czekoladę rozpuścić, za pomocą pędzelka silikonowego i plastikowej łopatki przygotować ozdoby. Udekorować tort.

Schłodzić.

 z wiśniami i mascarpone

 Przepis zgłaszam do akcji:

 Serniki dla Miksera - edycja 1.14

niedziela, 16 lutego 2014, 6niebo

Komentarze
2014/02/16 16:39:05
Pięknie wygląda! Udany eksperyment, na piątkę z plusem :)
-
2014/02/17 12:50:55
Wygląda fenomenalnie! Pyszny musiał być :)
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl