w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

pełnoziarnisty chleb mieszany z garnka rzymskiego

Prawdziwy domowy chleb. Duży bochen, chrupiąca skórka, mięciutki, ciężki i wilgotny miąższ.

Chleb pszenno - żytni, na zakwasie, z dodatkiem drożdży i gotowanych ziemniaków, pieczony w garnku rzymskim.

Przygotowuje się go szybko, długo wyrasta, najtrudniej jest czekać ;)

Kiedyś piekłam już chleb z tego przepisu, nie miałam jeszcze garnka rzymskiego, użyłam naczynia żaroodpornego. Zauważyłam kilka różnic; przede wszystkim chleb z garnka rzymskiego jest bardziej wilgotny, dłużej zachowuje świeżość. 

Do pieczenia używamy tylko "połowy" garnka, tzn namoczonej dolnej jego części, bez przykrywki.

 z garnka rzymskiego

 

składniki:

3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

3 szkl mąki żytniej pełnoziarnistej

1 szkl zakwasu 

2 szkl ciepłej wody

2 łyżki brązowego cukru

25 g świeżych drożdży

5 łyżek oleju

1 łyżka soli

2 ugotowane ziemniaki

ponadto:

mąka do podsypania

tłuszcz i otręby gryczane do formy

 

W dużej misce wymieszać wodę i zakwas, dodać rozkruszone drożdże i cukier, rozetrzeć drewnianą łyżką.

Dodać mąkę, sól i rozgniecione ziemniaki, Wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać olej.

Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką, odstawić na kilka godzin do wyrośnięcia (moje rosło 4 godziny).

Po kilku godzinach ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę, krótko  zarobić. 

Garnek rzymski (dolna część) moczyć przez ok 30 minut, następnie w środku osuszyć papierowym ręcznikiem, natłuścić i wysypać otrębami gryczanymi.

Przełożyć ciasto do formy, ukośnie ponacinać wierzch. 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 50 stopni.

Włożyć chleb, poczekać aż podrośnie (10-15 min.), następnie zwiększyć temperaturę do 200 stopni, a po kolejnych 15 minutach zmniejszyć do 180 stopni.

Piec chleb jeszcze około 45 minut.

Chleb wyjąć, owinąć ściereczką, odstawić na godzinę.

pszenno żytni pełnoziarnisty

Gotowanie i pieczenie w naczyniach glinianych

poniedziałek, 17 lutego 2014, 6niebo

Polecane wpisy

Komentarze
ewa_ciasteczkowakraina
2014/02/18 15:14:17
Doskonały chleb! :)
-
Gość: napiecyku, 91.222.24.*
2014/02/18 17:55:53
Przypomniałaś mi, że nie mam pieczywa na śniadanie. Twój chlebuś...jak z najlepszej piekarni:))
-
Gość: Kara, 207.195.19.*
2016/05/20 22:29:00
Chlebka nie przykrywać w trakcie pieczenia?
-
6niebo
2016/05/22 15:41:06
nie, wówczas skórka nie nabrałaby chrupkości
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów