w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

malinowa delicja

Ciasto zostało przygotowane na noworoczne przyjęcie zespołu muzycznego, w którym śpiewa i tańczy moja Córcia.

Właściwie, to przeglądając kulinarne strony w poszukiwaniu inspiracji, trafiłam na delicję makową. Bardzo mi się spodobała, zrobiłam odpowiednie zakupy, i już, już miałam się wziąć za pieczenie, kiedy spadło na mnie olśnienie: na przyjęciu będą głównie dzieci! Dzieci raczej nie lubią kawy, a już na pewno nie powinny brać do ust amaretto:D

Delicja makowa została odłożona na czas późniejszy, z artykułów dostępnych w domu przygotowałam delicję malinową.

"Zeszła" od ręki, zdaje się więc, że smakowała małym i większym uczestnikom przyjęcia. 

z kremem mascarpone

składniki:

ciasto:

1 szkl białek

200 g mąki pszennej

200 g cukru

szczypta soli

2 łyżki maku

100 g masła

budyń śmietankowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem:

250 g serka mascarpone

400 ml śmietany kremówki

200 g jogurtu greckiego

2 łyżki cukru pudru.

3 łyżki soku z cytryny

skórka otarta z połowy cytryny

malinowe krążki:

300 g malin (mogą być mrożone)

2 galaretki malinowe 

polewa:

100 g ciemnej, gorzkiej czekolady

100 ml śmietany kremówki

50 g białej czekolady

 

Białka ubić z solą  na sztywną pianę. Wciąż ubijając dodawać partiami cukier aż powstanie lśniąca piana.

Masło stopić, wystudzić.

Mąkę przesiać do miski, dodać proszek budyniowy i mak, wymieszać. Dodać pianę białkową, delikatnie połączyć.

Wlać masło, ponownie, delikatnie wymieszać.

Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec ok 35 minut (do tzw "suchego patyczka") w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Wystudzić, przekroić na dwa cienkie blaty.

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, wystudzić, dodać maliny.

Wylać do formy wyłożonej folią spożywczą, odłożyć w chłodne miejsce do zastygnięcia. (Jeśli używam malin mrożonych trzeba to zrobić szybko, bo galaretka momentalnie tężeje).

Śmietanę mocno schłodzić, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz skórkę i sok z cytryny.

Ser mascarpone wymieszać ze śmietaną, dodać jogurt, mieszać do uzyskania gładkiej masy.

Połową kremu posmarować pierwszy blat makowego ciasta, przykryć drugim blatem. 

Na wierzch i boki ciasta rozsmarować pozostały krem.

Literatką moczoną w gorącej wodzie wycinać z galaretki krążki. 

Krążki układać na ciasto.

galaretkowe krążki

Śmietanę zagotować, wrzucić połamaną w kawałki gorzką czekoladę, mieszać aż się rozpuści.

Polewę rozsmarować na cieście.

Wierzch dodatkowo udekorowałam rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą.

 z serkiem mascarpone i galaretką



niedziela, 26 stycznia 2014, 6niebo

Polecane wpisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów