w moim magicznym domu...wszystko co lubię...przede wszystkim kuchnia, dobra kuchnia...ale też i czas wolny, hobby, ogród, robótki ręczne... podoba Ci się mój blog? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

seler konserwowy

Taki seler przyda się jako baza do wielu sałatek i zimowych surówek.

Zamiast później kupować, warto przygotować teraz samodzielnie kilka słoiczków. 

Przepis ze starego jesiennego numeru specjalnego Poradnika Domowego. 

 przetwory

składniki:

2 kg selera

250 ml octu 10%

3 szkl wody

łyżka soli

2 łyżki cukru

kilka goździków

łyżeczka ziaren kolendry

szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej

 

Seler obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wlać szklankę wody z łyżką soli i łyżką octu. Zagotować.

Pozostałą wodę i ocet wraz z przyprawami zagotować osobno.

Gorącą zalewę wlać do selera, wymieszać.

Nakładać do słoiczków, zamykać, pasteryzować ok 20-25 minut.

seler konserwowy

środa, 06 listopada 2013, 6niebo

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!