w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

sałatka z buraków z papryką i cebulą

Miał być wpis z dynią dziś - z przyczyn technicznych muszę go przełożyć na potem.

W takim razie troszkę zaległy przepis na buraczaną sałatkę do słoików.

Bezsprzecznie ta sałatka jest moim numerem 1 wśród wszystkich przygotowywanych w moim domu przetworów.

No, może jeszcze dotrzymują jej kroku ogórki kiszone;)

Rokrocznie odstawiam jesienią na półkę spiżarni kilkanaście słoiczków tej sałatki. 

Pyszna jest.

Wcinamy ją jako dodatek do obiadu, do parówek, wędlin, czasem samą - widelcem wprost ze słoika.

Polecam

 przetwory do słoików

składniki:

6 kg buraków ćwikłowych

1 kg papryki (dowolnej)

600 g cebuli

1 i 1/2 szkl octu 10%

3/4 szkl cukru

2 łyżki soli

 

Buraki ugotować, wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę.

Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.

(Przyznam się, że od jakiegoś czasu zarówno paprykę, jak i cebulę wrzucam na grubą tarkę w moim robocie "Kasia" - sporo mniej roboty, a w smaku niczym nie ustępuje tradycyjnie przygotowanej).

Ocet zagotować z dodatkiem cukru i soli. 

Na wrzący wrzucić cebulę i paprykę, doprowadzić do wrzenia, gotować 5 minut.

Dodać starte buraki, zagotować.

Gorące wkładać do słoików, zakręcać.

Pasteryzować około 10 minut.

 przetwory na zimę

sobota, 02 listopada 2013, 6niebo

Polecane wpisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów