w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

czarownica na tle księżyca (sernik nowojorski)

W helloweenowych klimatach wciąż:)

Pyszny, kremowy sernik nowojorski. Na różnych stronach można znaleźć różne proporcje składników, ale w każdym opisie wyczytamy, że jest niezwykle aksamitny, idealnie gładki i prosty jak stół - nadał się wspaniale. 

Od czasu, gdy wpadł mi do głowy pomysł do chwili wcielenia go w czyn nie minęło wiele czasu;)

Upieczenie sernika nie było kłopotliwe, szablon wycięłam z papieru, trochę kakao i gotowe!

sernik nowojorski helloween cake

składniki:

spód:

100 g herbatników maślanych

50 g płatków owsianych

75 g stopionego masła

masa serowa:

1 kg sera "z wiaderka"

200 g jogurtu greckiego

4 jajka

1 żółtko

250 g cukru

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

3 lyżki mąki ziemniaczanej

skórka otarta z 1/2 cytryny

2-3 łyżki soku z cytryny

ponadto:

margaryna do wysmarowania boków tortownicy

ciemne kakao

 

Dno tortownicy (moja 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować margaryną.

Ciasteczka i płatku zmiksować na "piasek", dodać stopione masło. Masą wyłożyć spód tortownicy. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni, na dnie umieścić szerokie naczynie z wrzącą wodą (właściwie sernik powinien być pieczony w kąpieli wodnej, u mnie piecze się nad naczyniem w wrzątkiem, mimo to wychodzi idealnie). 

Wszystkie składniki masy serowej (koniecznie w temperaturze pokojowej, tzn wyjęste z lodówki min. 3 godz. wcześniej) umieścić w misie, miksować krótko - tylko do połączenia składników.

Masę serową wylać na owsiany spód.

Włożyć ciasto do piekarnika. Ważne: przez cały czas pieczenia sernika nie wolno zaglądać do piekarnika!

Piec około 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 160 stopni i piec sernik jeszcze około godziny.

Wyłączyć piekarnik, wciąż nie otwierać, zostawić sernik w środku przez kolejną godzinę.

Wyjąć ciasto, wystudzić w temperaturze pokojowej, następnie do czasu podania przechowywać w lodówce.

Przed przystąpieniem do wykonywania dekoracji należy schłodzić sernik około 30 minut w lodówce, inaczej papierowy szablon może nam się przykleić do wierzchu sernika.

Szablon położyć na cieście, delikatnie wygładzić krawędzie, wysypać kakao, delikatnie zdjąć szablon.

Gotowe:)

sernik nowojorski



piątek, 01 listopada 2013, 6niebo

Polecane wpisy

Komentarze
gin86
2013/11/02 02:36:44
Świetna dekoracja :)
-
Gość: jula, *.internetdsl.tpnet.pl
2013/11/02 16:56:39
to jedno z fajniejszych halloweenowych ciast jakie widziałam w tym roku ;)
-
Gość: Beata, *.dynamic.mm.pl
2013/11/02 19:51:58
Ale fajny! :-)
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów