w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

warkocz drożdżowy z dynią

Nigdy dotąd nie piekłam ciasta drożdżowego z dynią.

Pozazdrościłam apetycznych wpisów na wielu blogach.

Wybrałam przepis na ciasto wzorowany na tym, sposób przygotowania warkocza podpatrzyłam w zbiorze "Wypieki ze smakiem".

Ciasto miało piękny, żółtawy kolor, wspaniały korzenny zapach, wydobywający się z piekarnika sprawiał, że nie mogłyśmy doczekać kiedy ciasto będzie gotowe.

Warkocz wyglądał efektownie, przygotowanie go było niezwykle proste, pewnie przygotuję taki jeszcze nie raz, zastanowię się tylko nad jakimś innym, bardziej wyrazistym nadzieniem.

z dynią i przyprawami korzennymi

składniki:

ok 1/4 średniej dyni (180 g pure)

450 g mąki pszennej

100 g cukru

30 g świeżych drożdży

100 ml ciepłego mleka

2 jaja

2 łyżki oleju

1/2 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki mielonego imbiru

szczypta startej gałki muszkatołowej

duża szczypta soli

nadzienie:

50 g masła

50 g brązowego cukru

1 łyżeczka cynamonu

ponadto:

tłuszcz do formy

jajko

50 g migdałowych płatków

 

Dynię pokroić w kawałki, owinąć folią aluminiową, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut. Wyjąć, wystudzić, zmiksować na pure.

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem łyżki cukru i łyżki mąki.

Odstawić rozczyn do wyrośnięcia.

Pozostałe składniku umieścić w misie, dodać rozczyn. Dokładnie wyrobić ciasto - powinno być wilgotne, dość klejące, ja wbrew zaleceniom dodałam jednak nieco więcej mąki.

Ciasto odłożyć do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, bez przeciągów na około godzinę.

Masło roztopić.

Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, rozwałkować na prostokąt grubości około 7 mm. 

Posmarować masłem, posypać cukrem i cynamonem. 

Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku.

Przełożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem.

Ponacinać głęboko w odległości ok 1 cm uważając, by nie przeciąć do końca (ja użyłam do tego nożyczek). 

Ponacinane fragmenty przekładać raz w jedną, raz w drugą stronę.

z cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową

Tak przygotowane ciasto pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut. 

Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem, środek posypać płatkami migdałów.

Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

z cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową



środa, 30 października 2013, 6niebo

Polecane wpisy

Komentarze
gin86
2013/10/30 22:14:07
Faktycznie bardzo efektownie się prezentuje :)
-
Gość: napiecyku, 91.222.24.*
2013/10/31 21:48:49
Apetyczne jesienne ciasto, ciekawy sposób zaplatania. Pozdrawiam:)
-
Gość: jula, *.internetdsl.tpnet.pl
2013/11/01 12:46:57
śliczny Ci wyszedł ten warkocz! ;)
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów