w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

sernik "snikers"

Sernik, z dodatkiem masy krówkowej, z podwójną polewą i z orzeszkami - pycha!

Wbrew pozorom wcale nie za słodki, wilgotny, aksamitny-wszystkim bardzo smakował.

Był to prezent urodzinowy dla mojej Mamy:)

Przepis znalazłam tutaj, upiekłam z niewielkimi zmianami.

W oryginale orzeszki ziemne, u mnie włoskie.

Podczas pieczenia mój sernik sporo urósł, potem lekko opadł, zrobiło się nieduże wgłębienie, w sam raz na polewę.

Jedną mam tylko uwagę - jeśli zdecydujecie się go upiec; bardzo dokładnie wyklejcie formę ciastem (najlepiej dodatkowo zabezpieczając folią aluminiową jak w tym przepisie). Rozważyłabym też możliwość wyłożenia całej tortownicy papierem, o tak. Ja nie przyłożyłam się do tego zbytnio...masa serowa jest bardzo płynna, mnie część "uciekła" dołem.

z masą krówkową i orzechami

składniki:

ciasto:

1 1/4 szkl. mąki

100 g masła

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 czubata łyżka śmietany

1 jajko

1/4 szkl. cukru pudru

1 łyżeczka cukru waniliowego

masa serowa:

1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu

4  jajka

2 budynie waniliowe bez cukru

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

0,5 szkl. oleju 

3/4 szkl. cukru pudru

1,5 szkl. mleka

puszka masy krówkowej (moim zdaniem najlepsza z Gostynia, 1 sporą łyżkę odkładamy na polewę)

ponadto:

50 g ciemnej gorzkiej czekolady

4 łyżki mleka

2 łyżki masła

ok 150 g orzechów włoskich

 

Masło posiekać z mąką, dodać resztę składników. Szybko zagnieść ciasto, odłożyć na pół godziny do lodówki. Następnie piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej.

Masę krówkową zmiksować z mlekiem. 

Ser przełożyć do misy miksera, dodać pozostałe składniki, miksować aż się połączą.

Masę wylać na podpieczony spód. 

Piec 70-90 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (Jeśli wierzch zbyt szybko się rumieni przykryć folią aluminiową).

Po upieczeniu sernik wystudzić w uchylonym piekarniku.

Do odłożonej masy krówkowej dodać 2 łyżki mleka i łyżkę masła, rozpuścić na małym ogniu, rozprowadzić na wierzchu ciasta.

Posypać posiekanymi orzechami,

Czekoladę rozpuścić z dodatkiem reszty mleka i masła. Za pomocą łyżki , "byle jak" polać wierzch ciasta.

Schłodzić przed podaniem.

z masą kajmakową, polewą czekoladową i orzechami



wtorek, 22 października 2013, 6niebo

Polecane wpisy

Komentarze
2013/10/22 22:32:26
Musiał smakować bosko!
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów