w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

najprostsze i najpyszniejsze ciasto ucierane z owocami

W sezonie śliwkowym takie ciasto co najmniej kilka razy ląduje na moim stole, z tym dodatkiem lubię je najbardziej.

Znakomicie smakuje także z innymi owocami, jabłkami, wiśniami, morelami...

Przygotowuje się je błyskawicznie, pięknie wyrasta, jest mięciutkie i puszyste, długo utrzymuje świeżość (choć raczej nie zdąży się zestarzeć;))

Z mojego doświadczenia wynika, że ciasto wychodzi lepsze, kiedy wszystkie składniki mają temperaturę pokojową.

ze śliwkami albo innymi owocami

składniki:

250 g margaryny

1 szkl cukru

5 jaj

2 szkl mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 torebka budyniu waniliowego

1 łyżka mleka

1 łyżka kakao

dowolne owoce (np śliwki)

tłuszcz i bułka tarta do formy

 

Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym jajku.

Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i budyń (ciasto jest bardzo gęste).

Formę wysmarować tłuszczem i obficie wysypać bułką tartą.

(Można już teraz, od razu całe ciasto wyłożyć na blaszkę, dodać owoce i upiec. Ja jedna wolę wersję "łaciatą", z dodatkiem kakao)

Połowę ciasta wyłożyć do formy za pomocą łyżki, do reszty dodać mleko i kakao.

Drugą połowę ciasta nałożyć łyżką w puste miejsca w foremce.

Rozsmarować ciasto w miarę równo w całej blaszce.

Na wierzchu ułożyć owoce.

Piec około 45 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.

Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

ze śliwkami

środa, 18 września 2013, 6niebo

Polecane wpisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów