w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

sernik straciatella z czekoladowo - malinową dekoracją

Sernik podpatrzyłam "po sąsiedzku" u innej gotującej, blogującej Krakowianki, o  tutaj, trochę sobie przepis pozmieniałam.

Ciasto zostało zrobione na imieniny koleżanki, nie kroi się nie swoich ciast ;) , dysponuję więc jedynie zdjęciami sernika w całości.

Przygotowanie było bardzo proste, sernik wyszedł idealnie gładki, prosty jak stół, nie opadł, nie popękał - takie lubię najbardziej.

Dekoracja przygotowana z czekolady (swoją drogą czekoladowe listki robi się naprawdę łatwo i wyglądają bardzo dekoracyjnie, instrukcja z netu), ciasteczek w czekoladzie i świeżych malin.

Solenizantka przyjemnie zaskoczona, goście oczarowani, sernik zjedzony co do okruszka - lepszej rekomendacji nie potrzeba!

z kawałkami czekolady

składniki:

ciasto:

8 łyżek masła

5 łyżek cukru

3 łyżki kakao

200 g mąki pszennej

masa serowa:

1 kg trzykrotnie zmielonego sera

200 g jogurtu greckiego

200 g cukru

5 jaj

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 łyżki mąki ziemniaczanej

100 g gorzkiej czekolady

dekoracja:

100 g gorzkiej czekolady

maliny

50 g mlecznej czekolady 

łyżka mleka

listki czekoladowe 

kilka maleńkich ciasteczek w czekoladzie

 

Wszystkie składniki zarówno ciasta jak i masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową!

 

Dno tortownicy - u mnie średnica 26 cm - wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem.

Składniki ciasta wrzucić do misy, miksować do uzyskania "grudkowatej" konsystencji. Wyłożyć ciasto do tortownicy, potrząsnąć aby w miarę równo pokryły całe dno, nie uklepywać.

Na czas przygotowania masy serowej odłożyć do lodówki.

 

Czekoladę posiekać na drobne kawałki.

Pozostałe składniki umieścić w misie miksera, miksować tylko do uzyskania gładkiej masy. Wsypać kawałki czekolady, delikatnie wymieszać.

Masę serową wlać na przygotowany wcześniej spód.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, na dnie umieścić szeroką formę z wrzątkiem.

Włożyć sernik, po ok 15 minutach obniżyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze około godziny, w tym czasie w ogóle nie otwierać drzwiczek piecyka.

Następnie wyłączyć piekarnik, zostawić ciasto w środku na około godzinę.

Wyjąć, wystudzić w temperaturze pokojowej, umieścić na ok 3 godziny w lodówce.


Mleczną czekoladę roztopić z dodatkiem mleka, posmarować boki ciasta.

Ciemną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, narysować na wierzchu sernika "kratkę", ozdobić czekoladowymi listkami, ciasteczkami i maczanymi w reszcie czekolady malinami.

Do czasu podania przechowywać w lodówce.

z kawałkami czekolady, dekorowany malinami



piątek, 23 sierpnia 2013, 6niebo

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: wulkan-smaku, *.elk.mm.pl
2013/08/26 22:33:05
uwielbiam serniki, a ten wygląda bardzo apetycznie
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów