w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

jagodzianki

Cóż jeszcze można napisać o tych przepysznych bułeczkach, które podbiły serca większości wielbicieli słodkości? 

Że kojarzą się z wakacjami i latem?? Że ubiegłego roku nad Bałtykiem moja córcia co dzień z radością pokazywała fioletowe zęby i nie było wyjścia na plażę bez wcześniejszej wizyty w pobliskiej cukierence?

Dwa ostatnie dni spędziłam na przeglądaniu przeróżnych blogowych wpisów na temat jagodzianek.

Po cichu liczyłam, że wpadnę na jakiś niezwykły pomysł ich przygotowania czy podania

Nic z tego, nie da się poprawić ideału:D

Mała zdecydowała: muszą być podłużne, lukrowane bułeczki.

Zdecydowałam się na stary, czasochłonny ale wspaniały przepis na ciasto drożdżowe.

 drożdżowe lukrowane

składniki:

zaczyn:

250 ml ciepłego mleka

1 łyżka mąki

1 łyżka cukru

50 g świeżych drożdży

ciasto:

520 g mąki pszennej

160 g cukru

3 żółtka

1 jajko

100 g roztopionego masła

duża szczypta soli

nadzienie:

ok o,5 l jagód

2 łyżki cukru

opakowanie cukru waniliowego

1 łyżka mąki ziemniaczanej

ponadto:

roztrzepane białko do posmarowania

lukier:

ok 120 g cukru pudru

sok z cytryny

 

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier i mąkę, wymieszać, odstawić do wyburzenia.

Jajko i żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę, sól i zaczyn, mieszać aż składniki się połączą (ciasto jest dość klejące, można odrobinę podsypać mąką).

Po kilku minutach wyrabiania dodać masło, zarabiać aż będzie gładkie i sprężyste.

Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

Ciasto ponownie zarobić, odstawić na kolejne 30 minut.

Stolnicę wysypać mąką, wyłożyć ciasto, podzielić na 10-12 części.

Każdą rozwałkować w owalny kształt. 

Na środek wyłożyć dużą łyżkę nadzienia, skleić brzegi, uformować podłużne bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Odstawić jeszcze na około 10 minut. Wierzch i boki posmarować roztrzepanym białkiem.

Piec 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Przestudzić na kratce.

Cukier puder rozetrzeć w miseczce stopniowo dodając sok z cytryny, w zależności od tego, jak gęsty lubimy lukier dodajemy więcej lub mniej soku.

Polukrować drożdżówki.

jagodzianki 

Prawdziwe niebo w gębie:)

 Jagodowo Nam edycja 5! Kwaśnie, no właśnie

piątek, 12 lipca 2013, 6niebo

Polecane wpisy

Komentarze
ervisha
2013/07/12 12:25:43
Wiesz co dobre ;D
-
margarytka75
2013/07/12 13:09:01
W podanych składnikach brakuje drożdży :-)
-
2013/07/12 20:56:03
Już uzupełniłam przepis, przepraszam za przeoczenie, dziękuję za zwrócenie uwagi:)
-
Gość: Kasia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/07/12 21:16:01
uwielbiam jagodzianki :)
-
2013/07/13 11:00:28
mniam mniam:)
cudne!Dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów