w moim magicznym domu...wszystko co lubię...przede wszystkim kuchnia, dobra kuchnia...ale też i czas wolny, hobby, ogród, robótki ręczne... podoba Ci się mój blog? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

szarlotka w kratkę, z pomarańczową nutą

Jeżeli szukacie przepisu na naprawdę pyszną i rozpływającą się w ustach szarlotkę, przywodzącą na myśl tradycyjne, babcine ciasto, to ten przepis jest dla Was.

Przygotowanie wymaga troszkę więcej czasu, ale efekt jest wart zachodu.

Ciasto wygląda wspaniale, smakuje wyśmienicie, a cały dom wypełnia niesamowity, apetyczny zapach. 

z pomarańczową nutką 

składniki:

2 kg jabłek

pomarańcza (sok i skórka)

3/4 szkl cukru kryształu

2 1/2 szkl mąki pszennej 

250 g margaryny 

3 żółtka

3/4 szkl cukru pudru

cukier waniliowy 

szczypta cynamonu

Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym i 1/2 szkl cukru pudru.

Mąkę przesiać, uformować kopczyk, w środku zrobić wgłębienie, wlać w nie kogel- mogel. Dodać margarynę (prosto z lodówki), posiekać nożem.

Zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę, włożyć na mininum 30 minut do lodówki.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, włożyć do szerokiego rondla, dodać sok wyciśnięty z pomarańczy. Dusić na małym ogniu aż jabłka zmiękną.

Dodać cukier kryształ, cynamon i skórkę startą z pomarańczy. Zagotować, odstawić.

Ciasto podzielić na dwie części.

Jedną (może być nieco większa) rozwałkować i ułożyć w tortownicy nasmarowanej tłuszczem. 

Nakłuć, boki od góry wylepić folią aluminiową (zapobiegnie nadmiernemu zsuwaniu się ciasta), piec około 12-15 minut (aż lekko się zrumieni) w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza.

zapobiega zsuwaniu się ciasta kruchego 

Na podpieczony placek wyłożyć jabłka, wyrównać powierzchnię.

Drugą porcję ciasta rozwałkować, pokroić na ok 1,5 cm paski, układać na jabłkach kratkę.

Szarlotkę piec jeszcze około 15 minut w tej samej temperaturze.

Lekko wystudzone ciasto posypać pozostałym cukrem pudrem. 

z pomarańczową nutką 

niedziela, 21 kwietnia 2013, 6niebo

Komentarze
2013/04/22 20:17:31
mniam, lubię takie ciacha :)
-
Gość: Monika, p57aadd09.dip0.t-ipconnect.de
2013/12/02 12:52:00
Ta Szarlotka jest boska. Goście nie mogli wyjść z zachwytu. Ja zrobiłam ciasto z masłem zamiast margaryny, goście mówili, że nigdy nie jedli tak kruchego ciasta. Całość jest boska!! Ta pomarańcza to cud, hihi. Pozwolę sobie wykorzystywać te przepis w przyszłości gdyż jest to zdecydowanie najlepsza Szarlotka jaką jadłąm (i jaką zrobiłam).
Pozdrawiam
-
2013/12/02 21:49:16
cieszę się, że ciasto się udało:) pozdrawiam
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!