w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

indyk w zielonym sosie

Kolejny pomysł na danie ze szpinakiem.

W sam raz na niedzielny obiad. 

Pyszne!

ze szpinakiem 

KURCZAK W ZIELONYM SOSIE

udziec indyka

cebula

3-4 ząbki czosnku

200 g mrożonego szpinaku

mały kubek jogurtu naturalnego

1 łyżeczka mąki pszennej

oliwa do smażenia

listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego

sól do smaku

Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną w piórka cebulę oraz jeden ząbek czosnku, włożyć mięso, dokładnie obsmażyć ze wszystkich stron.

Wlać ok. 2 szkl. wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy, dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem, w razie potrzeby dolewając nieco wody.

Gdy mięso będzie miękkie (30-40 min) wyjąć je z sosu, pokroić w ok 1 cm plastry, odłożyć na bok.

Do sosu wrzucić resztę czosnku oraz szpinak. Dusić od czasu do czasu mieszając aż szpinak całkowicie się rozmrozi.

Jogurt wymieszać z solą, mąką, dodać odrobinę szpinakowego sosu, dokładnie wymieszać, połączyć z resztą sosu, zagotować.  Zdjąć z ognia, włożyć mięso. Po kilku minutach podawać.

Nam najlepiej smakuje z ziemniakami z wody i sałatką z pomidorów.

Przepis zgłaszam do akcji:) 

 

niedziela, 20 stycznia 2013, 6niebo
Tagi: indyk szpinak

Polecane wpisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów