w moim magicznym domu...wszystko co lubię...przede wszystkim kuchnia, dobra kuchnia...ale też i czas wolny, hobby, ogród, robótki ręczne... podoba Ci się mój blog? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

śmietanowiec z jabłkami - fantastyczne ciasto z amoniakiem

Ochota na zrobienie tego ciach chodziła za mną od jakiegoś czasu...

Najpierw koleżanka z pracy wspomniała, że takowe zrobiła i że bardzo dobre jest. Później w rozmowie ze znajomą dowiedziałam się, że takie ciasto piekła już jakieś 20 lat wcześniej i istotnie, przepis wart odszukania i odtworzenia...

No i zaczęły się poszukiwania odpowiedniego przepisu.

I jak zwykle w chwilach, gdy wersji jest więcej wybrałam z każdej to, co wydawało mi się najsensowniejsze i upiekłam.

I muszę przyznać - niebo w gębie:)

Mimo iż w chwili pieczenia zapach w kuchni przypominał nieprzyjemną woń farby na wlosach :x (to wina amoniaku), później już było wszystko ok.

Nie za słodkie, aromatyczne, lekkie - pyszne!

Idealne do popołudniowej herbatki.

ciasto 

 

ŚMIETANOWIEC 

1/2 kg mąki 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka amoniaku

2 jajka

1/4 kostki margaryny

1 szkl. cukru

4 łyżki mleka

-------------------------------

1,5 kg jabłek

3/4 szkl. cukru

galaretka cytrynowa 

------------------------------

1 l śmietany 30 %

3 śmietan-fixy

1/2 szkl. cukru pudru

sok z połowy cytryny

-------------------------------- 

Margarynę rozpuścić z mlekiem, lekko przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i z amoniakiem. Margarynę rozmieszać z jajkami, całość wlać do mąki, wyrobić ciasto. 

Odstawić na co najmniej 2 godz. do lodówki.

Podzielić na 4 części: trzy jednakowe, czwarta mniejsza.

Upiec cienkie placki. Ten czwarty - mniejszy zaraz po wyjęciu i lekkim przestudzeniu pokruszyć na niewielkie kawałki.

------------------------------------

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce ( ja wolę grube oczka, jeśli ktoś ma ochotę na coś w rodzaju musu powinien drobniej) dodać cukier, podgrzewać mieszając do chwili rozpuszczenia kryształków cukru. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę (proszek), dokładnie wymieszać.

Masę jabłkową rozłożyć na pierwszym cieście, przykryć drugim.

.....................................

Śmietanę ubić dodając śmietan-fixy i cukier puder. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny.

1/2 wyłożyć na ciasto z jabłkami, nakryć trzecim plackiem, wyłożyć resztę śmietany, na wierzch wysypać okruchy ostatniego placka.

Zawinąć folią i odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki. 

 

 

niedziela, 02 grudnia 2012, 6niebo

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!