w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

najwyższa pora na pierniczki...

świąteczne

Słodkie pierniczkowe szaleństwo ogarnęło nas wczoraj:)

Za namową mojej Kruszynki pierwszy raz w życiu zrobiłam pierniczkową chatkę. 

piernikowa

Aaaaaale było z tym zabawy!

Mała jest zachwycona, mnie najbardziej podobają szybki z kruszonych landrynek.

z piernika

 piernikowa

Wypróbowałam też zakupione niedawno w AVONIE foremki-gwiazdeczki i zrobiłam choinkę (jak dla mnie wielkości gwiazdek nieszczególnie dobrane, choinka wyszła nieco zbyt szeroka i za niska)

z czarno - białą czekoladową polewą 

No i oczywiście zrobiłyśmy też całą furę ciasteczek, choć wena na zdobienie nam się wyczerpała i póki co zostały "surowe".

świąteczne 

 A właśnie...zapomniałabym o najważniejszym - PRZEPIS!!!

Niedawno zachwyciło mnie ciasto z amoniakiem.

I szperając w sieci trafiłam na przepis z amoniakiem na pierniczki. Postanowiłam wypróbować i to była bardzo dobra decyzja:) 

Przepis na pierniczki zaczerpnęłam stąd, dziękuję autorce za ten wspaniały przepis.

Oczywiście swoim zwyczajem nieco zmodyfikowałam - przede wszystkim zmniejszyłam ilość produktów - w oryginalnym przepisie wydało mi się za dużo.

Pierniczki są po prostu pyszne! Niezwykle kruche, nadają się do jedzenia zaraz po upieczeniu.

Składniki na ciasto:
1 kg mąki
30 dkg cukru 
30 dkg miodu
4 jaja (2 całe + 2 żółtka)
2 łyżeczki amoniaku 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy do pierników
2 łyżeczki dobrej kawy (dobrze zmielona)
15 dkg masła 
4 łyżki kakao
15 dkg smalcu
1/4 szklanki zimnego mleka +1,5 łyżki mąki
szczypta pieprzu

Amoniak rozpuścić w zimnym mleku, dodać 1,5 łyżki mąki, zostawić do "wyburzenia".

Jaja ubić z cukrem.

Wszystkie sypkie składniki wymieszać w sporej misce.

Tłuszcze rozpuścić, przestudzić.

Do masy jajecznej dodać miód, amoniak i  tłuszcz. Wymieszać, wlać do sypkich składników. W misce wyrobić ciasto. Odłożyć na min. 2 godz. do lodówki.

Ciasto ma cudowną, aksamitną konsystencję, wspaniale pachnie:)

Po "leżakowaniu" rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, wykrawać dowolne kształty. Piec ok 15 min w temp 180 stopni.

Naprawdę wspaniałe ciasteczka. Z pewnością nie raz jeszcze je upiekę! 

 

czwartek, 20 grudnia 2012, 6niebo

Polecane wpisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów